Nieuws

07-02

In verleden behaalde resultaten bieden……

Voorafgaand aan de wedstrijd spreek ik de oud voorzitter in de kleedkamer. Hij maakt de opmerking dat de opstelling niet helemaal klopt. Hij wordt van reactie voorzien doormiddel van de volgende woorden: “Let nou maar op, morgen in de krant staat er: Nieuwerkerk verliest in eerste ronde van de hoofdklasse van Angstgegner Unitas.” We lachen wat en lopen de kleedkamer weer uit.

Donderdag het plan, uitgestippeld door Houtman, besproken en op getraind. Hier was al voelbaar hoeveel zin wij als selectie hadden om deze wedstrijden weer met publiek te gaan spelen. De training was constructief en merkbaar was het beter willen begrijpen van elkaar, waar natuurlijk de basis ligt als team.

Met het plan duidelijk was de voorbespreking van korte duur, iedereen op scherp. Zenuwen waren er bij iedereen maar ook de energie om uit de startblokken te schieten deze wedstrijd ontbrak niet.

De start van de wedstrijd was echter wel voor onze bezoekers. Babette Blok had er namelijk ook zin in en gooide meteen haar eerste schot raak. Gevolgd door Noah Bijsterbosch die van de eerste 7 Unitas goals er maar liefst 5(!) maakte en daarmee belangrijk was in aanvallend opzicht. Toch kwam de wedstrijd niet soepel op gang, scores waren zeldzaam en beide ploegen hadden elkaar verdedigend toch redelijk onder controle.

Na 19 minuten kwam de tussenstand 5-5 op het bord. Tot dat moment waren het de dames die vooraf in het plan waren besproken die alle eerste vijf goals van Nieuwerkerk maakten. Hierna werd er bijgeschakeld door Sabine en Jolien die daarmee het team een grote dienst bewezen.

Op het moment dat er gewisseld werd van vak maakte Job Brouwer in de ogen van de scheidsrechter een dusdanige overtreding dat hiervoor de groene kaart gegeven werd. Betekende voor hem 5 minuten brommen op het strafbankje. Hiermee werd door de scheidsrechters laten zien dat ze hier de grens trokken en die zou nog een paar keer overschreden worden in hun ogen. In totaal zouden de scheidsrechters 4x de groene kaart uit de borstzak tevoorschijn halen.

Ook na dit moment zouden de doelpunten schaars blijven tot de rust. De 9-8 ruststand leek erg op de wedstrijd die in Nieuwerkerk gespeeld was (8-8) waarna zij in de tweede helft de machine aan de gang kregen en 14 goals zouden maken. Toch heerste er bij ons een ander gevoel kleedkamer ten opzichte van die wedstrijd. We hadden het verdedigend op orde en lieten ze hard werken voor doelpunten. Daarbij was ons verbeterpunt aanvallend heel duidelijk en voelden we veel meer controle over de wedstrijd.

Aan ons de taak de rebounds te blijven pakken en van daaruit te werken om de scherpte erin te krijgen. Hiermee startte de tweede helft totaal anders en gaven we met gestructureerd en geduldig spel ons zelf de kans het gat te slaan na 10 minuten in de tweede helft. 13-9. En vanaf dat moment heb ik als speler erg genoten van samenspel tussen het publiek, de bank en de spelers in het veld.

Wat een topavond, waarvoor iedereen bedankt. Dit is toch waarom je als oude L*L bij de selectie blijft hangen. Jullie als publiek waren waanzinnig! Oké genoeg onzin, weer terug naar de wedstrijd.

Jolien heeft haar taak als verdedigster van de gevaarlijke Miriam Swart goed uitgevoerd alleen begaat een overtreding. Hiervoor krijgt ze terecht een groene kaart en moet wisselen. Ik weet uit ervaring dat strafworpen nemen best een uitdagende taak kan zijn. En neem hem dan maar eens na een wissel, een schoonmaak van 2 minuten en een time out van een minuut. Als op het moment dat je op de strafworp stip klaar gaat staan ook nog eens het thuispubliek begint te zingen: “Ga staan als je voor Unitas bent!” moet je echt een ijskoningin zijn. Deze gaat dus ook mis.  

In onze aanval gaat het op dat moment even chaotisch. Hierdoor worden er een aantal slordige aanvallen gespeeld zonder schot en weinig balbezit. Deze kans om weer dichterbij te komen pakt Nieuwerkerk dan ook (13-11).

Op dat moment komt het vak van Mike met, de voor Noah ingekomen, Jules in de aanval waardoor er een spelverandering komt. Mike kruipt naar voren en Jules pakt een aantal sterke rebounds. Hierdoor is het binnen 3 minuten ook zo weer 15-11. (Noemenswaardig het dansje van Mike bij het vieren van de 14-11, zo zien we hem normaal alleen in de kroeg)

In de minuten die volgen wordt Thomas gewisseld voor Noah om de scores te gaan maken. In de druk die de dames van Nieuwerkerk daarbij moeten geven op de aangeef positie vergeten ze Renée die met haar tweede belangrijke goal ons op 16-12 zet!

Met nog 6 minuten te spelen gooit Nieuwerkerk hun verdediging tactisch helemaal om. Ze houden dubbel achter om zo ons het schot te laten nemen en de rebound positie altijd te behouden. Dit zorgt ervoor dat wij een aantal halve kansen nemen en even niet weten hoe we het moeten organiseren. Zij maken de 16-13 en met nog 4 minuten te spelen neemt Houtman een Time-Out om orde op zaken te stellen. Hierbij houdt Mike de bal vast en krijgt deze helaas de groene kaart voorgeschoteld en zou dus niet meer terug het veld in komen. Thomas mag weer terug het veld in voor de laatste paar minuten. In de time-out wordt de oplossing besproken tot het dubbel achterverdedigen van Nieuwerkerk.

Helaas mist deze de eerste keer zijn uitwerking en komt Nieuwerkerk nog een stapje dichterbij. 16-14 met nog ongeveer 3 minuten te spelen. Wederom heeft Nieuwerkerk de tactiek om dubbel achter te verdedigen, alleen is de oplossing besproken dit keer wel succesvol. Na een rebound gepakt te hebben schiet Noah laat in de schotklok de 17-14 binnen. Wedstrijd gespeeld? Nee nog niet want ook Job Brouwer maakt een goal.

Met nog 30 seconden op de klok maakt Thomas vanuit het zelfde hoekje als Noah de 18-15 en is het eindelijk zeker dat deze spannende wedstrijd de goede kant op gaat vallen. In de laatste slotseconde schiet ook de goed ingevallen Jules nog een doelpunt binnen.

Deze wedstrijd heeft heel veel glimlachen binnen de vereniging tevoorschijn getoverd. Wat een knappe teamprestatie! Verdedigend het spel van Nieuwerkerk totaal ontregelt en aanvallend op de juiste momenten goed genoeg. Met de gehele selectie mogen we trots zijn op hoe we dit plan hebben neergezet en hebben uitgevoerd. Zonder iemand tekort te doen moet ik tijdens het schrijven toch nog de complimenten maken aan Mark Kreikamp. Ik stond met je in het vak en heb heel hard van je genoten. Af en toe voor mij ook een verrassing dat jij weer de bal had.

In de eerste wedstrijd hebben we laten zien dat we een volwaardige hoofdklasser zijn geworden…. Die is er de volgende jaren niet meer zoals jullie misschien wel gehoord hebben. In ieder geval nog 5 mooie wedstrijden te gaan en dan bekijken we eens wat haalbaar kan zijn.

Zaterdag 12 februari speelt Unitas / Perspectief uit tegen HKC. Wil je er bij zijn? Meld je dan aan. Je kan natuurlijk ook de livestream van HKC kijken.

Met dank aan Thomas.