03-10

Na de doordeweekse wedstrijd welke Unitas kansloos van Dalto verloor (15-21) kon Unitas zich 4 dagen later al herstellen in de thuiswedstrijd tegen KV Wageningen. Ondanks uitstekende weersomstandigheden en een goed gevulde tribune wisten beide ploegen niet te overtuigen. In een sportieve, maar moeizame wedstrijd had de verdediging de overhand en wist Unitas in de laatste minuut de overwinning binnen te slepen. Met een vrije bal wist Unitas de 9e treffer te maken, waardoor de eindstand van 9-8 op het scorebord bleef staan.

KV Wageningen is geen onbekende van Unitas, in het prachtige zaalseizoen van vorig jaar was het ook al tweemaal de tegenstander. De wedstrijd in Harderwijk werd destijds gewonnen, en de wedstrijd in Wageningen ging toen in de laatste minuut verloren. Ten opzichte van vorig jaar zijn de nodige wijzigingen doorgevoerd in beide ploegen. Wageningen liet tot nu toe zien dat met een nieuwe ploeg er gelijk een goede ploeg staat, de ploeg wint 2 weken op rij al knap van Dalto en SCO met ruim verschil (13-20 en 24-8). Het is dus zaak aan de Harderwijkers om de makkelijk scorende ploeg hiervan af te houden.

Dit is de hele wedstrijd goed gelukt, de Harderwijkers starten scherp en binnen 10 minuten staat de ploeg al op 4-0 voor. Wageningen vlucht in een time-out en dit werpt deels zijn vruchten af. Via 5-1 komt Unitas na 20 minuten spelen op 6-1, het leek op dat moment een eenvoudige middag in Harderwijk te gaan worden. Niets bleek minder waar. Achteraf bleek dit voorlopig de laatste score voor Unitas. Wageningen komt langzaam op dreef en knokt zich knap terug. Punt voor punt komt het halverwege de 2e helft op gelijke hoogte. Coach Marc Houtman heeft inmiddels met meerdere wissels al proberen een goal te forceren, maar de doelpuntendroogte duurt voort.

De invaller aan Wageningse zijde scoort 2 goals op rij en daarmee lijken zij de overwinning met 6-8 binnen te gaan halen. Na een doelpuntendroogte van ruim 30 minuten is het Noah Bijsterbosch wie dit doorbreekt en de aansluitingstreffer verzorgt. Vervolgens schiet Thomas de 8-8 binnen en is alles weer mogelijk. Op dit moment brengt Unitas Jort Wiegersma binnen de lijnen om de winnende goal te forceren. Wageningen kan in de slotfase geen goede kansen meer creëren, mede door goed verdedigend werk van Unitas.

Met nog één minuut te gaan krijgt Unitas een vrije bal. Jort weet dit te verzilveren en bekroont zich hiermee tot matchwinner aan Harderwijkse zijde. Wageningen krijg met nog 30 seconden op de klok nog één aanval maar weet de korf niet meer te raken. De scheidsrechter fluit de wedstrijd af bij een magere 9-8 eindstand.

Het publiek is helaas niet verwend door het uitblijven van doelpunten. Er werd hard gewerkt door alle spelers en het is dan mooi om te zien dat het respect onderling zeker aanwezig blijft. Ondanks het matige aanvalsspel zijn de belangrijke 2 punten wel in Harderwijk gebleven. In de hoofdklasse is het van belang om bij de eerste 6 ploegen te eindigen dit jaar om volgend jaar te "promoveren" naar de Ereklasse. Op zaterdag 8 oktober speelt Unitas om 19:00 bij SCO in Oldeholtpade een lastige uitwedstrijd. De ploeg uit Oldeholtpade staat op 2 punten en zal er alles aan doen om dit te gaan verdubbelen om zo naar boven te blijven kijken. Unitas kan zaterdag een mooie stap omhoog zetten en daarmee ook in een flow komen richting het zaalseizoen.

De ploeg van Marc Houtman kan vertrouwen putten uit het verdedigende spel, maar zal aanvallend aan het werk moeten om bij de eerste 6 ploegen te gaan eindigen. Hier zal de focus de komende weken op liggen, dan komen de (doel)punten vanzelf weer.