Nieuws

22-03

Lara en ElinVorige week zaterdag behaalde Unitas/ Perspectief C1 de play offs door een knappe overwinning  bij Dindoa (11-15) en een onverwacht gelijk spel van medeconcurrent MIA (13-13 tegen Sparta Zwolle). Zodoende was de laatste  wedstrijd tegen de nummer 1 in de Hoofdklasse A, LDODK niet meer van belang en kon ontspannen worden toegeleefd naar de play off wedstrijd tegen Dalto C1. Ook voor de A1 en het vlaggenschip verliep afgelopen zaterdag verrassend positief met een onverwachte plaats in de play offs. De B1 had al in eerdere instantie de play offs gehaald. 
Dinsdagavond had ik een gesprek met Elin Wever(speelster en aanvoerster van Unitas/ Perspectief C1) en Lara Kreikamp (speelster van Unitas1 en trainster van de C1) over doelstellingen, verwachtingen, zenuwen, hoop en voorspellingen. 

Bij aanvang van de zaalcompetitie was volgens Elin nog geen sprake van een play off gedachte. ‘In november hadden we niet verwacht dat we dit resultaat met elkaar konden neerzetten. De doelstelling was om gewoon leuke wedstrijden als team te spelen, maar na een paar wedstrijden groeide het vertrouwen en de gedachte dat er misschien wel een play off plek tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.’
Deze gedachte is door de trainers (naast Lara is ook Perry van der Heijden trainer van
onze C1) echter nooit hardop uitgesproken. Wel waren ze er van overtuigd dat deze poule kansen op een hoge klassering zou bieden. Zeker met dit team dat zich zo snel ontwikkelt. Naast gezelligheid heeft het team ook de drive om prestaties neer te zetten.  Het fanatisme spat er tijdens de trainingen vanaf.
Elin is zeer tevreden over de trainers; ‘Ze geven zeer leuke en gevarieerde trainingen. De trainers vullen elkaar ook goed aan. Lara is soms lekker fel wanneer we ons koppie er niet bijhouden. Dit werkt heel goed door haar peptalk. Perry is juist het tegenovergestelde van Lara en brengt juist de rust in ons team.’

Lara geeft aan dat Elin niet voor niets de aanvoerster is; ‘Zij brengt rust in het team, kan het team op sleeptouw nemen,  straalt uit dat het wel goed komt en zet altijd haar schouders eronder. Ze is fysiek sterk, zeker in de korfzone, dan staat er echt iemand. En ze is gevreesd om haar super zuivere schot. Ze heeft inzicht waar ze moet staan en kan het spel nu al ‘lezen’.
Elin is een ‘echte’ Unitasser net als bijna de rest van het team. Op vijfjarige leeftijd is ze in de F4 begonnen, heeft verschillende jeugdteams doorlopen, kortom al een heel korfballeven bij Unitas achter zich. Ze is nu tweedejaars C en zal volgend seizoen de overstap naar de B- jeugd maken. Wat zou het dan mooi zijn om als kampioen van Nederland afscheid van de C- jeugd te nemen.
‘De kracht van dit team is dat iedereen op zijn of haar eigen wijze een meerwaarde voor het team heeft. De kwaliteiten binnen het team zijn verdeeld, waardoor wij als trainers de mogelijkheden hebben per wedstrijd te bekijken wat het team nodig heeft. Gedurende het seizoen zijn de meiden steeds belangrijker geworden, waar in eerste instantie de druk bij de heren lag. De dames worden gaandeweg het seizoen steeds meer in scoringspositie gebracht en halen een steeds hoger rendement.’

Het team zal op verdedigend gebied en druk geven nog wel stapjes moeten maken. Lara merkt op dat spelers en speelsters nog iets te lief zijn voor de tegenstander en wat meer mogen uitstralen dat ze kwaliteiten hebben.  ‘Bij een ploeg als LDODK C1 is dat veel meer merk- en zichtbaar. Onze spelers moeten meer geloof in eigen kunnen krijgen en dat uitstralen naar de tegenstander. Misschien is die ‘bescheidenheid’  wel een beetje een Unitastrekje. Hier zou Unitas C1 nog wel in kunnen groeien.’

Zaterdag wacht dé wedstrijd tegen Dalto/ Klaverblad C1. Deze ploeg werd eerste in de Hoofdklasse B met o.a. SKF, DVO en KZ. Een knappe prestatie van de ploeg uit Driebergen die dan ook vol vertrouwen naar de wedstrijd tegen Unitas toeleeft. De kwaliteiten van Dalto zijn bij de trainers en spelers bekend. Door opgevraagde informatie en beelden, is bekend hoe de Driebergenaren spelen en wordt een tactisch plan door de trainers uitgestippeld.
De trainingen staan deze week in het teken van puntjes op de i zetten, genieten en plezier hebben. Bestaande routines verder inslijpen, afspraken herhalen en bespreken welk tactiek gehanteerd gaat worden om Dalto te bestrijden.

Lara vindt het lastig om een voorspelling te doen. ‘De C1 heeft nog niet eerder tegen Dalto gespeeld. Dalto is wel duidelijk de favoriet, mede gezien hun eerste plaats in de poule  en het thuisvoordeel. Dalto heeft eigenlijk geen zwakke punten en alle spelers kunnen scoren.’
Beide durven toch een gewaagde en optimistische uitspraak te doen; Eline denkt dat ze met 10-13 winnen en Lara gaat voor een 12-15 winst.
De eerste match van de day begint om 11.00 uur in sporthal Hoenderdaal in Driebergen. Een grote supportersschare zal hopelijk onze C1 aanmoedigen. Om 12.00 uur zullen we weten of onze C1 een nieuw hoofdstuk aan de Unitasgeschiedenis zal toevoegen door de halve finale om het kampioenschap van Nederland te bereiken.
Vervolgens kan het Oranjelegioen in optocht doorgaan naar de play off wedstrijd van de B1 (14.45 uur in Sassenheim), de A1 (16.00 uur in Delft) en ons eerste (19.30 uur in Amsterdam). Hopelijk wordt het een dagje ‘Oranje topkorfbal’.

Voor wie er niet bij kan zijn, Dalto verzorgt een livestream.